تحلیل علمی :
متاسفانه در حاضر افراد، بسیاری از این احادیث را صرفاً به عنوان دستورالعمل های ارشادی و اخلاقی در نظر می گیرند ، در حالی كه این دستورات صد در صد كاربردی می باشند. به عنوان نمونه یكی از فواید عمل به روایت مذكور این است كه هورمونی در بدن به نام هورمون رشد(سوماتوتوروپ) وجود دارد كه بیشترین میزان ترشح آن حدود دو ساعت بعد از غروب آفتاب می باشد(زیرا بدن انسان یك فیزیولوژی خاصی دارد كه با عالم هماهنگ می باشد) و در روایات آمده كه همان ساعت بخوابید.
اینكه خواب کافی در زمان مناسب ، باعث بلندی قد می شود، به این دلیل است كه در اوایل شب، این هورمون ترشح می شود و اگر كسی سر شب بخوابد، رشد متناسب و متعادلی پیدا می كند.
اما یك سری از هورمون های استرس زا وجود دارند(البته در جای خود مفید می باشند) كه به آنها "كورتیكواستروئید" گفته می شود، مانند هورمون های "آدرنالین" و "نور آدرنالین". بیشترین میزان ترشح این هورمون ها دو ساعت قبل از طلوع آفتاب می باشد؛ یعنی دقیقا هنگام بین الطلوعین (از طلوع فجر تا طلوع آفتاب).
این كه خواب بعد از اذان صبح، باعث ناراحتی و كسلی و پریشانی انسان می شود، ولی بیدار شدن در موقع اذان حالت شادابی می آورد، به خاطر ترشح این هورمون هاست. همچنین اگر زمانی كه این هورمون ها حداكثر ترشح خود را دارند، انسان خواب باشد، احتمال سكته زیاد است. لذا بیشترین آمار مرگ در خواب، در ساعات بین الطلوعین می باشد.
حال اگر همین مسئله یعنی نخوابیدن بین الطلوعین را یك پزشك به ما توصیه می كرد، با شوق و اطمینان بیشتری به آن عمل می كردیم، زیرا به كاربردی بودن آن معتقد بودیم، اما دستورات دینی را به عنوان مسائل صرفاً اخلاقی پنداشته و كمتر به آنها توجه می كنیم.
محققان فرانسوی اعلام کردهاند که سحرخیزی مانع بروز بسیاری از بیماری های مغزی مانند سکته و لخته شدن خون در عروق مغزی میشود و سلامت جسم را تضمین میکند.
این پژوهشگران معتقدند بیدار شدن در ساعات اولیه صبح و سپس نرمش کردن، نه تنها سلامت مغز را تامین میکند، بلکه بهداشت روح و روان سحرخیزان را نیز در پی خواهد داشت.
در نتایج این تحقیقات عنوان شده است، زمانی که بدن انسان در ساعات اولیه صبح از خواب بیدار میشود، نسبت به زمانی که دیرتر از رختخواب خارج میشود، از ضربان قلب آرام تری برخوردار است و کمتر دچار استرس و تنش های عصبی میشود.
این محققان بر این باورند که زنان بارداری که سحرخیز هستند، نسبت به مادران بارداری که زیاد میخوابند، نه تنها زایمان راحتتری خواهند داشت، بلکه فرزندشان از طراوت، نشاط و سلامت بیشتری برخوردار خواهد بود.
منابع :
1- کشول نوین - ص ۱۳۸۲
۲- كافى، جلد 2، صفحه 522، حديث 2.
۳- تهذيب، جلد 2، صفحه 139، حديث 308.
۴- مستدركالوسائل- جلد 5 - ص 110۵
۵- وسائلالشیعة - جلد6 - ص 498
۶- مكارمالاخلاق- ص288
عَنْ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ (ع) :
» أَنَّ النَّوْمَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَ قَبْلَ صَلَاةِ الْعِشَاءِ یُورِثُ الْفَقْرَ وَ شَتَاتَ الْأَمْرِ «
خواب پیش از طلوع خورشید و نیز خواب قبل از نماز عشاء، باعث فقر و پریشانی امور می شود.
عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ( ع ) :
» فِی حَدِیثٍ قَالَ لَا تَنَامَنَّ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ فَإِنِّی أَكْرَهُهَا لَكَ إِنَّ اللَّهَ یُقَسِّمُ فِی ذَلِكَ الْوَقْتِ أَرْزَاقَ الْعِبَادِ عَلَى أَیْدِینَا یُجْرِیهَا «
هرگز قبل از طلوع خورشید نخواب که من آن را برایت خوب نمی دانم، زیرا خدواند در آن وقت، روزی بندگانش را به دست ما تقسیم می کند.
قال رسول الله (ص ):
» النوم من أول النهار خرق و نوم القائلة نعمة و النوم بعد العصر حمق و بین العشاءین یحرم الرزق «
خواب اول روز ، نادانی و خواب نیمروزی ، نعمت و خواب عصرگاهی ، کم خردی است و خواب اول شب(بین دو نماز مغرب و عشاء) باعث محروم شدن از روزی می شود.
نظرات شما عزیزان:
زهرا
ساعت7:21---18 بهمن 1391
سلام
خیلی عالی بود بسیار استفاده کردم
موفق باشید
نوشته شده در دو شنبه 21 فروردين 1391برچسب:
,
ساعت
16:26 توسط ملوس
| |